resepi spageti...

Hai…assalamualaikum…
Baiklah….arni aku nk kongsi cket pasal memasak…cehh mcm la aku ni pndai masak sgt…wat pengetahuan korg la kan…aku ni bab2 masak memg la xpndai lgsung….tmbah2 masakan asli melayu..lagi la ak xpndai lgsung…aku ni memg la pemalas gler bab2 nie…tp klo mkn memg no 1 la…memg rugi sape yg dapt aku ni….padahal mak aku 2 memg superb la bab2 masak nie…expert gilerrr la….aku xtau nk ckp cne klo sekali mak aku masak..klo wat smbal belacan pon memg soooddaaappp gler….auuuwwww… =)
Ok…arni aku nak share resipi “spageti” ala2 aku gitu…ni 1st time tau aku wat mende ni…kisah nye awal2 exam ar2 aku tingin gile nk makn mende ni..tp tiap kali p kdai mkn 2 xde pulok..memg kempunan la kan…kali ni aku memg nekad nk wat..so smlam aku pon p la crik bahan2 nye…
Ni la bahan2 nye yer… (sorila aku tgkap pic ni pas aku da wat spageti ni..hehe teruja sgt nk wat..)



Bahan-bahan:
Spageti (ikut korg nak byak mane)
1/2 tin   prego
¼ botol sos tomato
¼ tin cendawan butang
¼ bungkus daging kisar
1 biji bawang merah (potong dadu)
2 ulas bawang putih (potong dadu)
Minyak
Garam(untuk rebus spageti)
Air (untuk rebus spageti)
Lada sulah & lada hitam (ni ikut korang nak ke xnak)


Cara-cara nye:
1.       1. Panaskan air dulu, pastu korg buh la secubit ke dua cubit garam dalam air 2..
2.       Pastu buh pulak spageti  dlm air panas td, n jangn lupe boh cket minyak supaye spageti korg td 2 xmelekat yer.. tggu la agak2 xkenyal 2 korang agkat la..n toskan..


Then, skg ni time nak wat die pye kuah pulak…huhu ni yg plg aku teruja… =)
3.      1.  First, korang panaskan minyak, xpyah byak sgt minyak 2..agak2 dlm 2 sudu tu ok kot…da panas tumiskan bawang putih n bawang merah..tggu la smpai agak2 cntik korang masok kan daging kisar td…kacau2 dan terus la mengacau…
4.       2. Da agak2 cm masak daging td…boley la buang ehh silap..tuangkan pulak prego td…gaul2 cket tuang plak tomato sos td…tomato ni nak wat kan korang pye spageti 2 lagi masam la..klo xnk masam2 xpyahla boh..dan jugak jgn lupe cendawan butang td (peberet ak nie…so ltak byak2 cket ye… ;)
5.      3.  Last sekali…korg boh la cket lada sulah n lada itam tau…ni aku yg tmbah2 sendiri…nk bg rase cket la pedas nye..(tp xrase pon..hehe)

Ok…daa siap da korng pye spageti….gerenti sedap klo ikot resipi aku nie…hehe  resipi ni tok 2-3 org mkan boley la…klo korang nk jamu rmai2…ermm pndai2la korng baget byak mane..aku pon xtau…huhu
Sbnarnye ak pon crik gak resipi nie kt internet…nk blajar masak skg ni di ujung jari je kan…tp aku olah2 cket resepi ni…ikut citerase aku la….resipi cni sume org ley wat tau…especially tok org yg malas+xpandai masak mcm aku nie…hehe
Selamat mencuba…..wassalam…. =)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments:

Post a Comment